Paardenkastanje

Gratis voorbeeld

Latijnse naam: Aesculus Hippocastanum

Nederlandse naam: Witte paardenkastanje

Andere namen: Wilde kastanje, Paardenkastanje, Galnoten

Aesculus is de oude Latijnse naam voor eik met eetbare eikels. Waarschijnlijk in verband met de gelijkenis op de tamme kastanje waar de kastanjes wel eetbaar van zijn.

De naam Hippo slaat op paard. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat het als voer aan paarden werd gegeven.

Niet eetbaar

Paardenkastanjes zijn NIET eetbaar voor de mens.

Wel worden ze als dierenvoer gebruikt.

De paardenkastanje ofwel wilde kastanje, heeft qua naam nog een broertje die wel eetbaar is – namelijk de tamme kastanje. Deze tamme kastanje behoort echter tot een andere familie.

Wel voor de schoonmaak

Paardenkastanje bevat Saponine en kan daardoor heel goed ingezet worden om te gebruiken om iets mee schoon te maken.

In te zetten als wasmiddel, shampoo e.d.

In Nederland is vooral de witte paardenkastanje veelvoorkomend. De rode paardenkastanje komt in Nederland niet zo veel voor.

Geneeskracht voor de benen

De Paardenkastanje komt oorspronkelijk uit landen als Bulgarije, Noord-Griekenland, Turkije en Albanië.

In volksgeneeskunde gebruikte men de schors om zijn samentrekkende en koortswerende eigenschappen.

Zigeuners gebruikten de zaden als geneesmiddel voor paarden bij o.a. borstklachten.

Laat in de 19e eeuw ontdekte men dat paardenkastanje goed ingezet kan worden bij spataderen en aambeien.

Maria Treben zette de paardenkastanje in voor vermoeide, zware, onrustige en branderige benen.

Veel verzwakte bomen

Alhoewel de Paardenkastanje boom er stevig uitziet, is het hout niet erg hard en stevig. Het hout is meer te vergelijken met het hout van de wilg.

De paardenkastanje zijn erg bevattelijk voor ziekten.

Veel bomen verliezen al vroegtijdig hun bladeren doordat ze besmet zijn met een ziekte.

Welke onderdelen te gebruiken

De kastanje (het zaad), de schors (van 3 tot 5 jaar oude takken), de bladeren en de bloemen.

De kastanjes bevorderen de bloedcirculatie en hebben een positief effect op de aderen en versterken de wanden van de bloedvaten. Het vermindert de pijn en de ontsteking in de benen.

De bladeren worden gebruikt bij eczeem, zwelling, kneuzing of verstuiking.

De bloemen worden gebruikt in de Bach bloesem remedie White Chestnut. Deze Bach bloesem helpt om gemoedsrust te vinden en een heldere geest te krijgen voor mensen die de hele tijd blijven piekeren en niet meer tot rust komen.

De schors wordt gebruikt in behandelingen tegen malaria en dysenterie.

Waarschuwing

Paardenkastanjes en de schors en bladeren zijn NIET eetbaar voor de mens.

Inname van Paardenkastanje enkel op voorschrift van een arts gebruiken.

Het is wel mogelijk een tinctuur te maken van paardenkastanje. Deze maak je van de zaden en/of de schors.

Gebruik van tinctuur:

Dosering: 3 x daags 20-40 druppels per dag voor maaltijden. Niet lang achter elkaar te gebruiken (hooguit 2 weken per maand).

Contra-indicatie (toepassing tinctuur):

Tijdens zwangerschap en tijdens het zogen niet gebruiken. Niet gebruiken bij nierproblemen en slechte leverfunctie. Niet geven aan kinderen onder 12 jaar. Niet gebruiken bij LED. Niet gebruiken bij allergie voor paardenkastanje of -familie. Niet gebruiken 14 dagen voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep. Niet gebruiken aan mensen met een actieve bloeding. Vermijd tevens uitwendige toepassing op een beschadigde huid.

Herkennen

  • Winterharde bladverliezende boom die tot 40 meter hoog kan worden. Ze kunnen ook erg oud worden ca. 250 jaar.
  • De boom zal haar eerste kastanjes geven als ze rond de 20 jaar oud is.
  • Wordt vooral gewaardeerd als sierboom.
  • Paardenkastanjes hebben aan de bolster stekels en er zit één kastanje in. De kastanje is rond.
  • Tamme kastanjes hebben ter vergelijking een bolster met heel veel stekels en meestal zitten er twee of zelfs drie bij elkaar en ze hebben aan een kant een afgeplatte kant.
  • Stam: in eerste instantie ziet de stam eruit als een gladde bruine schors en later een meer ruwe, geschubte grijsgroene schors.
  • De bladeren: aan de onderkant van de bladeren zit een steel die aan de onderkant verbreed is.
  • Tegenoverstaande handvormige bladeren, die bestaan uit 5 of 7  omgekeerde eironde deelblaadjes met een onregelmatige gezaagde bladrand.
  • De bloei is in mei.
  • De bloeiwijze is een eindstandige bloempluim, die aan de buitenkant van de boomkroon zitten.
  • De vrucht is een doosvrucht (bolster) en scheurt in drien open zodat het zaad naar beneden kan vallen.
  • Het zaad: bruin ronde glanzende kastanjes.

Inhoudstoffen

De kastanje (het zaad):

  • Zetmeel en andere suikers, geacetyleerde triterpene saponinen, flavonoiden, looistoffen, coumarineglycosiden en lipiden.

Het schors:

  • Heterogeen saponinenmengsel, flavonoiden, coumarineglycosiden aesculine, alkanen en sterolen.

Het blad: 

  • Coumarineglycosiden, flavanolglycosiden quercitrine, leucoanthocyanen, tannines, sporen aescine, vetzuren en aminozuren.

Toepassingen

1) Helpt de bloedcirculatie en versterkt de bloedvaten.

Tevens zorgt het voor een betere weerstand van de bloedvaten en vermindert ontsteking. Bij spataders, huidzweren, pijnlijke vermoeide benen en couperose. .

Paardenkastanje verwerkt in zalf of crème of als kompres. Tevens gebruik van tinctuur.

2) Helpt om het bloed te verdunnen.

Voorkomt de vorming van bloedklonten tegen de aderwand. Bij trombose of aderwandontsteking of bij zwelling na een kwetsuur of kneuzing.

Gebruik van tinctuur.

3) Helpt om ontstekingen te weren/verminderen.

Bij reumatische pijnen en spierpijnen.

Paardenkastanje verwerkt in zalf of crème of als kompres. Tevens gebruik van tinctuur.

4) En verder…..

Van de paardenkastanjes maakt men veevoer. De kastanjes worden dan vermalen.

De bast van de paardenkastanje kan gebruikt worden als roodbruine kleurstof. Het blad en de bolsters geven een geel, oranje tot lichtbruine kleur.

Zelf aan de slag

Deze week heb ik twee recepten voor je met met Paardenkastanjes.

Allereerst tandpasta poeder

En vervolgens vaatwasmiddel van Paardenkastanjes

Veel plezier ermee en tot volgende week!

Terug naar:Online Jaarcursus Natuurlijk Leven > De Herfst